Din framtida cykel

Du behöver alltså en cykel. Men vilken?

Touringcyklar fungerar bra för cykelturer eller för pendling till och från skolan eller arbetet eftersom de har lägre växelförhållanden (så att du inte går för långt) och starka ramar (så att de inte böjer sig lätt).

Racercyklar är lätta och snabba, men inte så mycket byggda för långa sträckor eftersom man måste byta växelförhållande för backar, t.ex. när man åker uppför en backe kan man behöva ett lägre växelförhållande medan man behöver ett högre växelförhållande när man åker nerför en backe, om du någonsin har cyklat nerför en backe mycket snabbt och sedan bytt pedal från en lättgående snurrning för att få mer kraft, så är det vad som händer när du byter växelförhållande.

Vägcyklar är lätta och snabba med höga växelförhållanden, men de har färre handbromsar, så det kan vara svårt att stanna snabbt, särskilt om man åker snabbt nedför en backe. De tenderar att vara utformade endast för jämna vägar eftersom de har små hjul!

Mountainbikes tenderar att vara sämre på plana vägar eftersom deras däck är blockerade tillsammans, men fungerar bättre på ojämnt underlag eftersom de har mer flexibla ramar och större klackar (gummibitar), men det finns breda mountainbikesmed stora, uppblåsbara däck som är bra för cykling på plana ytor.

Vilken modell du ska ha beror helt enkelt på vad du ska använda den till och vilka behov du har.

När du väl har införskaffat dig en cykel är det viktigt att du tar hand om den. Vill man att sin cykel, precis som andra fordon, ska fungera bra och hålla länge behöver man underhålla den och ta hand om den på rätt sätt. Det är även viktigt att ta hjälp med cykelreparationer i Vänersborg om cykeln på något sätt går sönder, om det är så att du inte kan ta hand om problemet på egen hand.